Τρύπες

0

tripesΟλα ξεκίνησαν το 1983 με τον Γιώργο Καρρά και τον Γιάννη Αγγελάκα να γράφουν μουσική με ελληνικό στίχο και επιρροές από punk και εναλλακτικό ροκ.

Από το ελληνικό wikipedia αντλώντας πληροφορίες μαθαίνουμε και για το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν με μηχανικό ήχου τον αλησμόνητο Νίκο Παπάζογλου. Κυκλοφόρησε το 1985 και το κομμάτι Ταξιδιάρα Ψυχή έγινε επιτυχία στους θαυμαστές του ελληνικού ροκ. Το 1987 αφού διαταράχθηκαν οι σχέσεις με την δισκογραφική τους εταιρία ηχογραφούν το δεύτερο τους άλμπουμ Πάρτυ στο 13ο Όροφο με δανεικά λεφτά από τον φίλο τους Σπύρο Βεδουρά. Τότε γίνεται η συνάντηση με τον Γιάννη Πετρίδη και το συμβόλαιο με την εταιρία Virgin.

Οι συχνές ζωντανές εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη πρώτα και αργότερα στην Αθήνα τους καθιέρωσαν σαν μια δυναμική ανερχόμενη μπάντα με καλή σκηνική παρουσία και ένα κοινό που τους ακολουθούσε παντού. Το συγκρότημα απέκτησε πανελλήνια φήμη στην δεκαετία του ’90 μετά την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου Τρύπες στον Παράδεισο. Κατά την ίδια δεκαετία ακολούθησαν οι πρώτες εμφανίσεις στο εξωτερικό, παίζουν στο διεθνές festival του Belfort της Γαλλίας, στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ. Το καθοριστικό τέταρτο άλμπουμ Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια έκανε την μουσική τους γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Έως τότε ο στίχος είχε γίνει πιο προσωπικός και η μουσική παραγωγή τελειοποιήθηκε. Το συγκρότημα είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα παρά την συστηματική αποχή από ΜΜΕ όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο και περιοδικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τον Απρίλιο του 1993 ηχογραφήθηκε επίσης το άλμπουμ Υπέροχο τίποτα και είναι πειραματική μουσική του Γιώργου Καρρά σε στίχους του Γιάννη Αγγελάκα. Σε αυτό το άλμπουμ ο Γιώργος Καρράς που είναι ο βασικός συνθέτης του συγκροτήματος εκδηλώνει τις αναζητήσεις του και σε άλλα είδη μουσικής εκτός από την ροκ και δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει όργανα όπως το ακορντεόν, τσέλο, κοντραμπάσο, βιολί και τα συνθεσάιζερ για να πετύχει ένα μουσικό αποτέλεσμα που σε παραπέμπει σε εικόνα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από λίγο καιρό από την κυκλοφορία του το άλμπουμ αυτό χρησιμοποιείται για την μουσική επένδυση ταινίας του Ελληνικού Κινηματογράφου. Κυκλοφόρησε σε βινύλιο και αργότερα όταν κυκλοφόρησε σε CD προστέθηκαν τέσσερα μουσικά κομμάτια από την μουσική που έγραψαν οι Τρύπες για την ταινία Η εποχή των δολοφόνων του σκηνοθέτη Νίκου Γραμματικού.

Το 1994 ηχογραφούν στο Club ΡΟΔΟΝ το live άλμπουμ Κράτα το Σώου Μαϊμού με αυτό το άλμπουμ τους που έχει και κάποια τραγούδια τους σε εκτέλεση με ακουστικά όργανα κλείνει η πρώτη δημιουργική περίοδος του συγκροτήματος. Το 1996 ηχογραφούν το Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος και μια νέα δημιουργική περίοδος. Η πορεία τους σταματά μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί το 1999 Μέσα στη Νύχτα των Άλλων. Το συγκρότημα διαλύεται στην καλύτερη του περίοδο το 2001 μετά την απόφαση όλων των μελών καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος ο Αγγελάκας “σταματήσαμε όταν αρχίσαμε να κοιτάμε το ρολόι στις προβες” εννοώντας οτι πολύ απλά είχαν βαρεθεί.
Μέλη

Ιδρυτικά
Γιάννης Αγγελάκας – Φωνητικά
Γιώργος Καρράς – Μπάσο
Μιχάλης Κανατίδης – Κιθάρα
Κώστας Φλωροσκούφης – Τύμπανα

Τελικό σχήμα
Γιάννης Αγγελάκας – Φωνητικά
Γιώργος Καρράς – Μπάσο
Μπάμπης Παπαδόπουλος – Κιθάρα
Γιώργος Τόλιος – Τύμπανα
Ασκληπιός Ζαμπέτας – Κιθάρα

Σέσσιον μουσικοί
Φλώρος Φλωρίδης – Σαξόφωνο
Γιώργος Χριστιανάκης – Πλήκτρα
Δισκογραφία
Τρύπες (1985)
Πάρτυ στο 13ο Όροφο (1987)
Τρύπες στον Παράδεισο (1990)
Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια (1993)
Κράτα το Σώου Μαϊμού (1994)
Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι (1996)
Μέσα στη Νύχτα των Άλλων (1999)
1985-2000: Ένα Ταξίδι Που Ποτέ Δεν Τελειώνει (2002) (Συλλογή, 3 CD και VCD)

Προσωπική δισκογραφία

Υπέροχο τίποτα (Γιώργος Καρράς, Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Χριστιανάκης)

Το άλμπουμ αυτό ηχογραφήθηκε Απρίλιο του 1993 στη Θεσσαλονίκη και είναι πειραματική μουσική του Γιώργου Καρρά σε στίχους του Γιάννη Αγγελάκα. Στην ηχογράφηση συμμετέχουν ο Γιώργος Χριστιανάκης πλήκτρα, πιάνο, κρουστά ο οποίος έκανε και την παραγωγή, ο Ηρακλής Βαβάτσικας ακορντεόν, μπαντονεόν, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος κιθάρα, ο Γιώργος Τόλιος τύμπανα, ο Ευγένιος Πολίτης κοντραμπάσσο, Απόστολος Χανδράκης τσέλο, και ο Δημήτρης Χανδράκης βιολί. Κυκλοφόρησε σε βινύλιο και αργότερα όταν κυκλοφόρησε σε CD προστέθηκαν τέσσερα μουσικά κομμάτια από την μουσική που έγραψαν οι Τρύπες για την ταινία ‘Η εποχή των δολοφόνων’ του Νίκου Γραμματικού.

Τέμπλο (Γιώργος Χριστιανάκης)
Ο Θυρωρός (Γιώργος Χριστιανάκης. Συμμετέχουν Μπάμπης Παπαδόπουλος, Γιάννης Αγγελάκας)
Παράξενες ιστορίες (Γιώργος Χριστιανάκης. Συμμετέχει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος)
Χώμα και Νερό (Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Χριστιανάκης, Ασκληπιός Ζαμπέτας)
Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (μουσική για την ταινία Ο χαμένος τα παίρνει όλα του Νίκου Νικολαΐδη από το Γιάννη Αγγελάκα)
F.L.O.R.O. II (ντουέτο του Μπάμπη Παπαδόπουλου με τον σαξοφωνίστα Φλώρο Φλωρίδη)
Οι Ανάσες των Λύκων (Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Βελιώτης)
Από ΄δω και Πάνω (Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες. Συμμετέχει ο Γιώργος Χριστιανάκης)
Ψυχή Βαθιά. Το soundtrack της ταινίας Ψυχή Βαθιά του Παντελή Βούλγαρη (Γιάννης Αγγελάκας)

Συμμετοχές

The Mushrooms, Taste of, LP, Pegasus, PEG002 (συμμετείχε ο Ασκληπιός Ζαμπέτας)
Act Up – Εν Τούτω Νίκα (συλλογή)
Ιστορίες Για Ροκάδες (συλλογή)
Ήχοι του Χειμώνα (συλλογή)
Άντε και Καλή Τύχη Μάγκες (συλλογή)
Της Αγάπης Γερακάρης (δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος)
Βραχνός Προφήτης (δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχουν Γιάννης Αγγελάκας και Μπάμπης Παπαδόπουλος)

Βιβλιογραφία

«Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια», Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1999 (ISBN 960-14-0000-1)
«Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι», Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2000 (ISBN 960-14-0148-2)
«Για την Καρδιά ενός Κτήνους, 1985-2000», Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2001 (ISBN 960-14-0386-8)

Ποιητικές συλλογές του Γιάννη Αγγελάκα

«Σάλια, Μισόλογα και Τρύπιοι Στίχοι», Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1995 (ISBN 960-236-585-4)
«Πως Τολμάς και Νοσταλγείς, Τσόγλανε;», Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1999 (ISBN 960-14-0065-6)
πηγη:soknews.com